Rinos d’ vias au pèkèt

Rognons de veau avec du genièvre

Ingrédients

Pour 6 personnes (Po 6 magneûs) :

– 1 kg d’ rinos d’ vê

      1 kg de rognons de veau

– 50 g de beurre

      50 g du boûre

– 12 baies de genévrier (broyées)

      12 peûs d’ pèkèt (broyîs)

– 12 cl de peket

      12 cl de peket

– 200 g de champignons

      200 g di tchampions

– un peu de vinaigre mélangé avec de l’eau

      on pô dè vinêgue mahî d’ êwe

– 2 échalotes

      2 chalotes

– un peu de crème

      on pô d’ crin.me

– des petites pommes de terre

      dès p’titès crompîres

Préparation

 

1  Enlevez le gras et les nerfs de vos rognons, lavez-les. Faites-en des tranches que vous laissez tremper, un bon quart d’heure, dans l’eau au vinaigre.

      Disroyîz li crås èt lès niérs di vos r’nos, lavez-lès. Fez ‘nnè dès trintches qui vos lèyîz trimper, on bon qwârt d’ eûre, divins l’ êwe à vinêgue.

2  Faites brunir les échalotes et les champignons avec du beurre. Mettez-les sur le côté pour un petit moment.

      Fez bruni lès-chalotes èt lès tchampions avou dè boûre. Mètez-lès so l’ costé po on p’tit moumint.

3  Avec un peu de beurre, dans la poêle, cuisez à gros feu les rognons avec les baies de genévrier 2 minutes de chaque côté.

      Avou on pô dè boûre, è l’ pêle, cûhez à gros feû lès r’nos avou lès peûs d’ pèkèt 2 munutes po chake costé.

Mouillez avec le peket, brûlez à flammes. 

      Mouyîz avou l’ pèkèt, broûlez à blames. 

5  Ajoutez les échalotes, les champignons et la crème et mélangez le tout. Assaisonnez selon votre goût.

      Radjoutez lès-chalotes, lès tchampions èt l’ crin.me èt mahîz l’ tot. Assåhenez sorlon vosse gos’.

6  Servez avec des petites pommes de terre parsemées de persil et des chicons cuits à la poêle avec du beurre chaud.

      Chèrvez avou dès p’titès crompîres kissèmêyes di pièrzin èt dès chicons cûts è l’ pêle avou dè tchôd boûre.

Maggy Crombel, in : La Wallonne, 4, 2010, p.8-26

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