Rinos d’ vias au pèkèt
Rognons de veau avec du genièvre
Ingrédients
Pour 6 personnes (Po 6 magneûs) :
– 1 kg d’ rinos d’ vê
1 kg de rognons de veau
– 50 g de beurre
50 g du boûre
– 12 baies de genévrier (broyées)
12 peûs d’ pèkèt (broyîs)
– 12 cl de peket
12 cl de peket
– 200 g de champignons
200 g di tchampions
– un peu de vinaigre mélangé avec de l’eau
on pô dè vinêgue mahî d’ êwe
– 2 échalotes
2 chalotes
– un peu de crème
on pô d’ crin.me
– des petites pommes de terre
dès p’titès crompîres
Préparation
1 Enlevez le gras et les nerfs de vos rognons, lavez-les. Faites-en des tranches que vous laissez tremper, un bon quart d’heure, dans l’eau au vinaigre.
Disroyîz li crås èt lès niérs di vos r’nos, lavez-lès. Fez ‘nnè dès trintches qui vos lèyîz trimper, on bon qwârt d’ eûre, divins l’ êwe à vinêgue.
2 Faites brunir les échalotes et les champignons avec du beurre. Mettez-les sur le côté pour un petit moment.
Fez bruni lès-chalotes èt lès tchampions avou dè boûre. Mètez-lès so l’ costé po on p’tit moumint.
3 Avec un peu de beurre, dans la poêle, cuisez à gros feu les rognons avec les baies de genévrier 2 minutes de chaque côté.
Avou on pô dè boûre, è l’ pêle, cûhez à gros feû lès r’nos avou lès peûs d’ pèkèt 2 munutes po chake costé.
4 Mouillez avec le peket, brûlez à flammes.
Mouyîz avou l’ pèkèt, broûlez à blames.
5 Ajoutez les échalotes, les champignons et la crème et mélangez le tout. Assaisonnez selon votre goût.
Radjoutez lès-chalotes, lès tchampions èt l’ crin.me èt mahîz l’ tot. Assåhenez sorlon vosse gos’.
6 Servez avec des petites pommes de terre parsemées de persil et des chicons cuits à la poêle avec du beurre chaud.
Chèrvez avou dès p’titès crompîres kissèmêyes di pièrzin èt dès chicons cûts è l’ pêle avou dè tchôd boûre.
Maggy Crombel, in : La Wallonne, 4, 2010, p.8-26