Potéye dè l’ cinserèsse

Ingrédients

Pour 4 personnes (Po quate) :

– 1 kg de bouts de côte de porc

      1 kulo di skinéyes

– 2 jambonneaux

      2 djambelètes

– 4 gros oignons

      4 gros-agnons

– 8 carottes

      8 cârotes

– 8 poireaux

      8 poûrias

– 200 g de fèves des marais

      200 grames di grossès fèves, qu’ on lome èto «dès-aurtès d’ prêtcheû»

– clous de girofle, laurier, thym

      claus d’ jirofe, laurî, pilé

Préparation

1  Le jour avant, vous mettez les bouts de côte de porc et les jambonneaux dans l’eau pour les faire dessaler. Mettez tremper les fèves des marais !

      Li djoû di d’vant, vos mètoz lès skinéyes et lès djambelètes dins d’ l’ êwe po lès fé dissaler. Mètoz trimper lès grossès fèves !

2  Le lendemain, vous mettez dans une grande casserole les jambonneaux et les bouts de côte de porc recouverts d’eau. Faites cuire 2 heures ! (N’oubliez pas d’écumer le dessus !). 

       Li lèd’mwin, vos mètoz dins one grande casserole lès djambelètes èt lès skinéyes rascouviètes d’ êwe. Fioz cûre deûs-eûres ! (Ni rovyîz nin d’ chimer li d’zeûs !)

3  Après une heure et demie de cuisson, prenez la moitié du bouillon dans une autre casserole. Faites-y cuire les légumes et les fèves, 2 clous de girofle, laurier, thym…

      Après one eûre èt d’méye di cûjadje, purdoz I’ mitan do bouyon dins one ôte casserole. Fioz-î cûre lès légumes èt lès fèves, deûs claus d’ jirofe, laurî, pilé…

4  Quand tout est cuit à feu doux sans laisser réduire, vous pouvez servir avec des betteraves rouge, prunes au vinaigre, moutarde…

      Quand tot est cût à doûs feu sins lèyî aminer, vos p’loz sièrvu avou dès rodjès bétrâles, prunes au vinaîgue, mostaude…  

 

li skinéye : li d’bout d’ cwasse

li prêtcheû : li mwin.ne qui va prêtchî lès missions d’one parotche à l’ôte. Il ont dès sandales et is sont-st-à pîds d’tchaus

chimer : tirer l’ chime avou one chimerète

do pilé = de l’poleûr (Lîdje) = do pouyou (Chârlèrwè) = du poulieû (Nivelés) = du pouliu (Li Louviére)

aminer : piède si vapeur ou disparète è l’ aîr. Tot c’ qui sint amine.

Huberte Thérasse-Brichart

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