Potéye dè l’ cinserèsse
Ingrédients
Pour 4 personnes (Po quate) :
– 1 kg de bouts de côte de porc
1 kulo di skinéyes
– 2 jambonneaux
2 djambelètes
– 4 gros oignons
4 gros-agnons
– 8 carottes
8 cârotes
– 8 poireaux
8 poûrias
– 200 g de fèves des marais
200 grames di grossès fèves, qu’ on lome èto «dès-aurtès d’ prêtcheû»
– clous de girofle, laurier, thym
claus d’ jirofe, laurî, pilé
Préparation
1 Le jour avant, vous mettez les bouts de côte de porc et les jambonneaux dans l’eau pour les faire dessaler. Mettez tremper les fèves des marais !
Li djoû di d’vant, vos mètoz lès skinéyes et lès djambelètes dins d’ l’ êwe po lès fé dissaler. Mètoz trimper lès grossès fèves !
2 Le lendemain, vous mettez dans une grande casserole les jambonneaux et les bouts de côte de porc recouverts d’eau. Faites cuire 2 heures ! (N’oubliez pas d’écumer le dessus !).
Li lèd’mwin, vos mètoz dins one grande casserole lès djambelètes èt lès skinéyes rascouviètes d’ êwe. Fioz cûre deûs-eûres ! (Ni rovyîz nin d’ chimer li d’zeûs !)
3 Après une heure et demie de cuisson, prenez la moitié du bouillon dans une autre casserole. Faites-y cuire les légumes et les fèves, 2 clous de girofle, laurier, thym…
Après one eûre èt d’méye di cûjadje, purdoz I’ mitan do bouyon dins one ôte casserole. Fioz-î cûre lès légumes èt lès fèves, deûs claus d’ jirofe, laurî, pilé…
4 Quand tout est cuit à feu doux sans laisser réduire, vous pouvez servir avec des betteraves rouge, prunes au vinaigre, moutarde…
Quand tot est cût à doûs feu sins lèyî aminer, vos p’loz sièrvu avou dès rodjès bétrâles, prunes au vinaîgue, mostaude…
li skinéye : li d’bout d’ cwasse
li prêtcheû : li mwin.ne qui va prêtchî lès missions d’one parotche à l’ôte. Il ont dès sandales et is sont-st-à pîds d’tchaus
chimer : tirer l’ chime avou one chimerète
do pilé = de l’poleûr (Lîdje) = do pouyou (Chârlèrwè) = du poulieû (Nivelés) = du pouliu (Li Louviére)
aminer : piède si vapeur ou disparète è l’ aîr. Tot c’ qui sint amine.
Huberte Thérasse-Brichart