Li grosse sope di m’ grand-mére

La grosse soupe de ma grand-mère

Ingrédients

Pour 4 personnes (po 4 djins)

– 500 g de plat-de-côtes avec les os

       ine lîve di platès cwèsses avou lès-ohês

1/4 kg de fèves de marais

      on qwårt di kilo d’ grossès fèves

– 1 poireau

      on porê

– 1 branche de céleri

      ine brantche di célèri

– 1 oignon

      in-ognon

– 2 navets

      deûs navèts

– 1 grosse c. à s. de saindoux

      on gros cwî à sope di sayin

– poivre, sel et 1 c. à c. de bicarbonate

      dè peûve, dè sé èt on cwî à café di bicarbonâde

 

Préparation

 

1  Dans 2 l d’eau froide sans sel, faites cuire la viande 3/4 h. N’oubliez pas de le humer.

      Divins deûs lites di freûde êwe sins sé, fez cûre li tchår treûs qwårts d’ eûre. Ni roûvîz nin dè l’ houmer.

2  Nettoyez les légumes et coupez-les en gros morceaux, puis les faire revenir dans le saindoux fondu.

      Nètîz lès légumes èt côpez-lès a gros bokèts pwis fez-lès riveni è sayin fondou.

3  Sortez la viande et videz le bouillon sur les légumes avec les fèves de marais et le bicarbonate. Faites cuire 1/2 h, salez et poivrez.

     Sôrtez l’ tchår èt vûdîz l’ bouyon so lès légumes avou lès grossès fèves èt l’ bicarbonâde. Fez cûre ine bone dimèye eûre, salez èt peûvrez.

4  Servez des bonnes assiettes avec du pain gris. Vous pourrez manger la viande le lendemain avec du sel sur une bonne tartine de saindoux.

      Chèrvez dès bonès-assiètes avou dè gris pan. Vos pôrez magnî l’ tchâr li lèd’dimin avou dè sé so eune bone tåte di sayin.

Gilbert Heusdain, in : La Wallonne, 4, 2010, p.8-26 (Lîdje / Liège)

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