Li grosse sope di m’ grand-mére
La grosse soupe de ma grand-mère
Ingrédients
Pour 4 personnes (po 4 djins) :
– 500 g de plat-de-côtes avec les os
ine lîve di platès cwèsses avou lès-ohês
– 1/4 kg de fèves de marais
on qwårt di kilo d’ grossès fèves
– 1 poireau
on porê
– 1 branche de céleri
ine brantche di célèri
– 1 oignon
in-ognon
– 2 navets
deûs navèts
– 1 grosse c. à s. de saindoux
on gros cwî à sope di sayin
– poivre, sel et 1 c. à c. de bicarbonate
dè peûve, dè sé èt on cwî à café di bicarbonâde
Préparation
1 Dans 2 l d’eau froide sans sel, faites cuire la viande 3/4 h. N’oubliez pas de le humer.
Divins deûs lites di freûde êwe sins sé, fez cûre li tchår treûs qwårts d’ eûre. Ni roûvîz nin dè l’ houmer.
2 Nettoyez les légumes et coupez-les en gros morceaux, puis les faire revenir dans le saindoux fondu.
Nètîz lès légumes èt côpez-lès a gros bokèts pwis fez-lès riveni è sayin fondou.
3 Sortez la viande et videz le bouillon sur les légumes avec les fèves de marais et le bicarbonate. Faites cuire 1/2 h, salez et poivrez.
Sôrtez l’ tchår èt vûdîz l’ bouyon so lès légumes avou lès grossès fèves èt l’ bicarbonâde. Fez cûre ine bone dimèye eûre, salez èt peûvrez.
4 Servez des bonnes assiettes avec du pain gris. Vous pourrez manger la viande le lendemain avec du sel sur une bonne tartine de saindoux.
Chèrvez dès bonès-assiètes avou dè gris pan. Vos pôrez magnî l’ tchâr li lèd’dimin avou dè sé so eune bone tåte di sayin.
Gilbert Heusdain, in : La Wallonne, 4, 2010, p.8-26 (Lîdje / Liège)