Goutte à base de prunelles
Gote di purnales
Po la goute du purnales, i faut qu’ il auche djalé du yink à twas côps. Pou vèy si les purnales astint bounes, nosse pére lès grîjot in pô. “Iles nu r’djutant nin assez!”, d’djot-i, èt adon, i ratindot co ût djoûs.
Ingrédients
Pour faire 8 litres de goutte :
Pou fwère 8 lites du goute :
– cueillir 1/2 l de prunelles (enlever la queue de celles qui sont venues avec)
vous cwédoz eune pinte du purnales (vous squawoz les cés qu’ont v’nu avu la quawe)
– environ 1 tasse de sucre fin
ène djatelêye du fin suke
– 1/4 l (et une rawette) d’alcool à 90°
in quârt du lite (et ène rawète) d’alcol à 90°
– eau
êwe
Préparation
1 Laver les prunelles et les mettre dans les bouteilles, jusqu’au quart de la hauteur.
Vous r’lavoz et vous stikos lès purnales dins lès boutiyes, djusqu’ou quârt dou l’hôteur.
2 Ajouter le sucre fin et l’alcool à 90°.
Vous métoz li fin suke èt l’alcol à 90°.
3 Recouvrir avec de l’eau bouillante refroidie.
Vous r’batijoz avu dou l’bouluwe êwe (dou l’êwe boulante rafrèdiye).
4 Laisser reposer une bonne année. Elle devient alors rouge. Elle se garde ad vitam eternam. A boire la soirée ou après une grasse fricassée. Ca fera digérer.
I la fåt lêchu ruspwaser, à l’ boune, èn-an. Adon, ile duvint roudje. Ça s’ waurde ad vitam eternam. Vous buvoz ça à l’ chîje, ou après ène crausse fricasséye. Ça v’ frè dijèrer.
Lucien Mahin, suivant des interventions de Mariette Antoine, Louis Baijot, Yves Gourdin, Marie-Louise Lequeux, Willy Leroy, Raymond Zachary, in: Singuliers, 199.., p.20
(Sud-wallon / Ardennes – Sûd-walon / Ârdène)