Lès vitoulèts ou boulèts (à Lîdje)
Les boulettes ou boulets (à Liège)
Voilà, mes chers, deux manières de faire des boulets comme à Liège, mais si vous parlez avec d’autres cuisiniers, c’est bien possible d’en avoir encore une bonne ribambelle.
Vola, binamèyès djins, deûs manîres de fé dès boulets come à Lîdje, mins si vos djâser avou d’ ôtes coûhenîres, c’ èst bin possibe d’ ènn’ avou èco ine bone trûlèye.
1e version dite “recette Lequel”
1îre vèrsion dite « ricète Lequel »
Ingrédients
Pour 10 boulets (Po dîs boulets) :
– 1 kg de hachis de porc/boeuf
1 kilo di hatchis’ poûrcê/ boû
– 2 oeufs
2 oûs
– 150 ml de lait
150 mililites di lècê
– 1/2 oignon
1/2 ognon
– 300 g de chapelure
300 grames di tchapeleûre
Pour 1 l de sauce (Po 1 lite di sâce) :
– 100 g d’oignon
100 grames d’ognon
– 100 g de sucre
100 grames di souke
– 100 ml de vinaigre blanc
100 mililites di blanc vinêgue
– sel et poivre
sé èt peûve
– 1/2 feuille de laurier
1/2 fouye di lawri
– 1 l d’eau
1 lite d’ êwe
– 200 g de sauce blanche
200 grames di blanke sâce
Préparation
1 Mélanger les ingrédients. Faire les boulets à la main. Les mettre dans de la graisse de boeuf à 160°C, 15 minutes minimum. Ne pas prendre la même graisse pour cuire les frites.
Mahî lès-ingrédyints. Fé lès boulets à l’ min. Elzès mète divins dè l’ cråhe di boû à 160 °C, 15 munutes po li mons. Nin prinde li min.me cråhe po cûre vos frites.
2 Laisser cuire 45 minutes. Quand la sauce bout, ralentir le feu attendre 10 minutes. Sortir la sauce du feu et la lier avec la sauce blanche.
Lèyî cûre 45 munutes. Qwand li såce è-st-à bolèdje, ralinti l’ feû èt rawårder 10 munutes. Sôrti l’ såce dè feû èt raloyî-le avou l’ blanke såce.
3 Mettez vos boulets dedans. La sauce est plus épaisse le 2e jour, ainsi elle est meilleure.
Mètez vos boulèts dvins. Li såce èst pus spèsse li 2îme djoû, insi èlle èst mèyeûse.
2e version “Confrérie du Gay Boulet”
2îme vèrsion « Confrêrèye dè gaîy Boulèt »
Ingrédients
Pour 10 boulets (Po dîs boulets) :
– 300 g de hachis de boeuf
300 gr di hatchis’ di boû
– 700 g de hachis de porc
700 gr di hatchis’ di pourcê
– 1 oignon haché tout fin
1 ognon hatchî tot fin
– persil
pièrzin
– 2 oeufs
2 oûs
– un peu de chapelure
on pô dè l’ tchapeleûre
– sel, poivre, noix de muscade
sé, peûve, némoscåde
Préparation
Préparation des boulets
1 Mélanger tous les ingrédients pour en faire une préparation à la perfection.
Mahî tos lès ingrédyints po fé ‘ne préparåcion à l’ lècsion.
2 Rouler les boulets tout en trempant ses mains de temps en temps dans l’eau tiède.
Rôler lès boulèts tot trimpant ses mins di timps-in timps è l’ tène êwe.
3 Mettez les boulets dans un plat engraissé avec du beurre. Laisser cuire au four (180°C) 35 minutes.
Mète lès boulèts divins on plat ècråhî avou dèe boûre. Lèyî cûre å for (180 °C) 35 munutes.
Pour la sauce
1 Dans le jus de cuisson, faire revenir 3 à 4 oignons hachés en gros morceaux avec une pincée de thym, une feuille de laurier, 2 clous de girofle et quelque peu de pèkèt.
Divins l’ djus d’ cûhèdje, fé riveni 3 à 4 ognons hatchîs à gros bokèts avou ine picêye di tin, ine fouye di lawri, 2 clås d’ claweçon èt quékes peûs d’ pèkèt.
2 Remettre alors 4 cuillère à soupe de cassonade pour faire un caramel. Ralonger avec un peu de vinaigre de vin.
Rimète adon 4 cwîs à sope di souke di pot po fé on caramèl. Ralongui avou on pô d’ vinêgue di vin.
3 Remouiller à hauteur avec de l’eau mélangée à un cube d’extrait de viande. Saler et poivrer. Remettre 1 ou 2 cuillères à soupe de sirop de Liège.
Ramouyî à hôteûr avou d’ l’ êwe mahèye avou on cube d’ èstrêt d’ tchår. Sé èt peûve. Rimète 1 ou 2 cwîs à sope di sirôpe di Lîdje.
4 Faire cuire dans une casserole 35 à 40 minutes. Finir la sauce s’il faut avec de la maizena. Remettre quelques “corinte?” (raisins secs?).
Fé cûre divins ‘ne casserole 35 à 40 munutes. Fini l’ såce s’ i fåt avou dè l’ mayizéna. Rimète quékes peûs d’ corinte.
5 Mettre le boulets cuits dans la sauce et laisser frémir quelques minutes sur un petit feu.
Mète lès boulets cûts è l’ såce èt lèyî frumehî quékes munutes so on ptit feû.
in: Singuliers, 3, 2013