Pouye di faîsan à l’ djote

Ingrédients

Pour 6 personnes (Po 6 djins) :

– un beau faisan (femelle) d’1,5 kg

      one bèle pouye di faîsan d’ on kg èt d’méye

– 150 g de lard maigre

      150 grs di maîgue laurd

– 50 g de mie de pain

      50 grs di chume di pwin

– 1 verre de cognac

      on vêre di cognac

– 2 dl de crème

      2 dl di crin.me

– 1 chou vert

      one djote

– 4 carottes

      4 carotes

– 2 oignons

      2 agnons

– 2 clous de girofle

      2 claweçons

– 150 g de lard gras

      150 grs di crau laurd

– 4 baies de genévrier

      4 pwès d’ pèkèt

– 1/2 cube de bouillon de poule

      1/2 cube di bouyon d’pouye

– 50 g de beurre

      50 grs di bûre

– du sel et du poivre

      do sé èt do pwève

Préparation

1  Découpez votre lard maigre et mélangez avec la mie de pain, le cognac, la crème, le sel et le poivre et le foie écrasé du faisan. Mettez la mixure de côté, elle vous servira pour farcir votre faisan.

      Discôper vosse maîgue laurd èt rmachî avou l’ chume di pwin, li cognac, li crin.me, li sé èt l’ pwève è l’ féte spotchî dè l’pouye. Mètoz l’ machure su l’ costé, èle vos sièvrè po bourer vosse pouye.

2  Lavez le chou, découpez-le et faites-le blanchir à l’eau bouillante. Ensuite, bien l’égoutter. Découpez le lard gras en morceaux et le mettre 3 minutes dans l’eau bouillante et bien l’égoutter. 

      Rinèti l’ djote, li discôper èt l’ fé blanki à l’ bolante êwe. Adon, bin li sgoter. Discôper l’ craus laurd à bokèts èt r’mète 3 munutes è l’ bolante êwe èt bin li sgoter.

3  Lavez et découpez finement vos oignons et vos carottes. 

      Rinèti èt discôper finemint vos-agnons èt vos carotes.

4  Farcir votre faisan et le resserrer avec une ficelle. 

      Bourer vosse pouye èt l’ rissèrer avou one ficèle.

5  Faire fondre le cube de bouillon dans une petite tasse d’eau bouillante. 

      Fé fonde li cube di bouyon dins one pitite jate di bolante êwe.

6  Faire rôtir au beurre votre faisan de tous les côtés dans votre bonne vieille casserole en fonte noire. 

      Fé rosti au bûre vosse pouye di tos lès costés dins vosse bone vîye casserole di nwâre fonte.

7  Retirer le faisan et mettre à sa place le lard, les légumes avec les baies de genévrier et les clous de girofle. Mettre dessus votre faisan, l’arroser avec le bouillon et laisser cuire aisément 1 h 15. 

      Rissatchî l’ pouye èt mète à s’ place li laurd, lès légumes avou lès pwès d’ pèkèt èt lès clawsons. Mète là-d’ssus vosse pouye, l’ aroser avou l’ bouyon èt lèyî cûre bèlotemint one eûre on quârt.

Ch. MASSAUX, in : Li Chwès, 2, 2003, p.7

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